Pirjo Lampi Suomalaisten hyvinvointi etusijalle!

Paperittomista tehdään laillisesti maassa olevia

Helsinki teki valtuustossaan päätöksen, jonka mukaan laittomasti maassa olevat tulevat saamaan kaikki välttämättömät sotepalvelut, siis myös kiireettömän hoidon.  Helsingin kaupunginhallituksen mukaan paperittomille välttämättömiin palveluihin kuuluvat hätämajoitus, toimeentulotuki, välttämätön kroonisten tautien hoito, lääkitys ja seuranta sekä suun terveydenhuolto samassa laajuudessa kuin turvapaikanhakijoilla. Lisäksi todetaan, ettei maksukyvyttömyys saa muodostua esteeksi palvelujen saamiseksi.

Helsingin päätös tarkoittaa sitä, että laittomasti maahan jäävät kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet muuttuvat sotepalveluitten suhteen käytännössä taas turvapaikanhakijoiksi, vaikka heillä on maaastakarkoituspäätös. Ei siis ihme ettei Suomesta haluta palata omaan kotimaahan takaisin, vaikka siitäkin heille jopa maksetaan.

Turvapaikahakijoitten oikeudet terveyspalveluihin määritellään vastaanottolaissa. Vokeissa terveystarkastukset tehdään kahden viikon kuluessa maahan tulosta. Hammashoitoon he pääsevät nopeasti, koska palvelu ostetaan pääosin yksityisektorilta kuten varsin monet seulontatutkimukset kuten tuberkuloosi, B-hepatiitti, hiv, kuppa ja suolistoloiset. On todettu, että näitä tauteja esiintyy turvapakanhakijoilla selvästi kantaväestöä enemmän.

Maahanmuuttovirasto vastaa palveluiden järjestämisestä ja maksaa kunnille tuottamisesta koituneet kulut. Se on todennut myös ettei turvapaikanhakijoilla ole pysyvää henkilötunnusta, joten yhtenäistä rekisteröityä tietoa heidän terveydestään sekä palvelujen käytöstä ja kustannuksista ei ole.

Helsinki otti v. 2014 käyttöön paperittomien raskaana olevien ja alle 18-vuotiaiden julkiset terveyspalvelut. Turku teki saman v. 2016 valtuuston päätöksellä. Käyttäjiä ei juurikaan Turussa tänä vuonna ole ollut. Nyt mielipidepalstalla (TS 18.12) Tiago Silva (skp) peräänkuuluttaa Turkua laajentamaan laittomasti maassa olevien palveluja. On käsittämätöntä, että samaan aikaan kun asunnottomille suomalaisille ei ole hätämajoitusta tarjolla ja pienituloiset oman maamme kansalaiset jättävät lääkkeensä ostamatta saadakseen ruokaa, ollaan valmiita tarjoamaan kaiken kattavat sotepalvelut laittomasti maahan jääville. Jopa TV:n vaalipaneelissa tasavaltamme presidentin sanojen mukaan paperittomia voi piilotella kunhan ei siitä jää kiinni.

Tähänkin asti jokaisella on ollut oikeus kiirelliseen hoitoon ja pitää ollakin. Ketään ei jätetä heitteille eikä kadulle kuolemaan on sitten paperit tai ei. On kuitenkin kysymys arvovalinnoista ja siitä mihin yhteisiä verorahoja käytetään. Onko valintamme antaa paperittomille jopa paremmat palvelut kuin pienituloisille oman maan kansalaisille? On kysymys myös siitä pitääkö Suomen lakeja noudattaa. Turussa toimii Helsingin tavoin salainen Global Clinic joka hoitaa paperittomia. Näihin varmaan jokainen julkisten palveluiden lisäämistä kannattava tekee lahjoituksia, joilla hoitojen kustannukset katetaan. Turvapaikkapäätöksiä on vielä paljon tekemättä ja laittomasti maahan jäävien lukumäärä on suuri kysymysmerkki. Sote-uudistusta yritetään ajaa läpi keinolla millä hyvänsä. Onko tässäkin, laittomasti maahan jäävien julkisten palveluiden lisäämisen takana yksityisten yritysten bisneksen lisääminen? Minkälainen vastuu asiassa tulee olemaan tulevilla maakunnilla palvelujen järjestäjänä?

Missä muussa maassa tarjotaan turvapaikanhakijoille, puhumattakaan laittomasti maahan jääneille tällaiset edut kuin Suomessa? Tämäkö ei muka houkuttele jäämään Suomeen? Me hoidamme, vaikka emme edes tiedä kustannusten todellista määrää tälläkään hetkellä. Julkisella sektorilla ei voida hoitaa salaa potilaita kirjaamatta toimenpiteitä koska jokaisella tutkimuksella on hintansa ja hoidon seuranta on välttämätöntä. Meillä vedotaan tunteisiin, tasa-arvoon ja inhimillisyyteen silloin kun puhutaan ihmisistä joilla ei ole lain mukaan enää oleskelulupaa Suomessa. Laittomasti maahan jäävien palauttamista pitää tehostaa eikä heille pidä antaa samoja sotepalveluita kuin kantaväestölle.

 

Pirjo Lampi

Turku

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

21Suosittele

21 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

''Paperittomista tehdään laillisesti maassa olevia''

Kaikki on merkittävä kantakirjaan.

Ei kukaan tässä maassa kulje ilman korvamerkkiä ja kantakirjapapereita.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Ei ihme, että nuoret ja eläkeläiset suuntaavat yhä enemmän ulkomaille. Uppoavaan laivaan ei kannata jäädä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

--opa TV:n vaalipaneelissa tasavaltamme presidentin sanojen mukaan paperittomia voi piilotella kunhan ei siitä jää kiinni.

No eihän hän niin sanonut. Eikö PS todella pysty parempaan, vaan levittää vanhentuneita valheita?

Käyttäjän PirjoLampi kuva
Pirjo Lampi

Jokainen joka tuon paneelin katsoi muistaa mitä hän sanoi. Eri asia on sitten jos kuullun ymmärtämisessä on jotain vikaa.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Pekka hyvä. Kyllä se meidän kamreeri-juristi niin sano.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Jep. Kaikki ansaittu kunnia siis maan ikiomalle kummisedälle.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Eiköhän presidentti todennut sen tosiasian, että länsimaissa saa kutsua vieraita yökylään ilman valtiollisen poliisin lupaa, luojan kiitos.

Juha Hämäläinen

Kyllä Niinistö sanoi tarkalleen niin. Kuuntelin hyvin tarkkaan hänen höpinänsä. Hän totesi, ettei tee mitään laitonta, jos piilottelee karkulaista eikä poliisi älyä kysyä onko Viljoa näkynyt.

Niinistö huomasi puhuneensa itse itsensä pussiin ja häkeltyi pahasti silminnähden. Hän paljasti pikkujuristin sisällään, joka neuvoo asiakasta maksua vastaan kiertämään lakeja.

Juha Kuittinen

Esimerkiksi työttömyysturvaa ollaan aktiivimallin mukaan heikentämässä. Yhtäältä paperittomille luodaan kattavat sotepalvelut- Onhan se raha jostakin revittävä ja kun politiikan suunta on mm. maahanmuuttoa ja sisäistä devalvaatiota suosiva niin rytinöitä tullee jatkossakin.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Niinistö totesi vaan sen tosiasian , että voimassa olevan lain mukaa henkilöä joka piilottaa laittomasti maassaolevan ei voida siitä rankaista. Ei Niinistö ketään kehoittanut piilottamaan laittomasti maassaolevaa, Niinistö totesi vaan voimassa olevan lain.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll
Käyttäjän PirjoLampi kuva
Pirjo Lampi

Kirjoitinko että presidentti kehoitti piilottamaan paperittomia? En, vaan hän juuri puolusteli piilottamista sillä että se ei ole lain mukaan rikos.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Länsimaissa ihmisillä on oikeus majoittaa vieraita kotiinsa kysymättä viranomaisten lupaa siihen. Onneksi elämme länsimaassa, emmekä perussuomalaisessa maassa.

Käyttäjän PirjoLampi kuva
Pirjo Lampi Vastaus kommenttiin #12

Turvapaikanhakija joka on saanut maastakarkoittamispäätöksen ei ole kenenkään majoitettava vieras. Sen nyt jokainen käsittää. Elämme tosiaankin länsimaissa jossa edellytetään että lakeja noudatetaan. Toisin sanoen jos turvapaikanhakija on saanut saanut lainvoimaisen karkoituspäätöksen hänet on voitava poistaa maasta mahdollisimman nopeasti.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #14

Kyllä, lakia on noudatetteva ja Siitähän Niinistö juuri puhui. Suomessa ei hekilö joka majoittaa vaikkapa kielteisen turvapaikan saaneen ei riko Suomen lakia ja jos se halutaan tehdä rankaistavaksi niin silloin on muutettava lakia, siihen asti nykyisellä mennään.

Käyttäjän PirjoLampi kuva
Pirjo Lampi Vastaus kommenttiin #15

Ongelmahan on se että tilapäistä auttamista ja piilottamista ei ole selkeästi erotettu toisistaan. Vaikeasti Niinistökin vastasi kysymykseen voisiko kyseessä olla jo rikos jos poliisi tulee kysymään piilottelusta etkä kerro totuutta.
Turvapaikanhakijan majoittaminen silloin kun prosessi on vielä kesken on eri asia kuin se että teemme päätöksiä jotka houkuttelevat maahamme jäämään henkilöitä joilla on voimassa karkoittamispäätös. Se on lainvoimainen päätös jota maassamme on kunnioitettava siinä kuin muitakin lakejamme.Elämme länsimaisessa oikeusvaltiossa tai ainakin olemme eläneet. Nyt tuntuu siltä,että pyhät hurskastelijat ja maailmansyleilijät halveksivat ja kyseenalaistavat itsenäisessä,demokraattisessa maassamme tehtyjä oikeuslaitoksemme päätöksiä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #16

Ei se mitään, eivät monet lääkäritkään ymmärrä juridiikan perusperiaatteita. Sivunmennen sanottuna olen itse antanut myös tuomarinvakuutuksen. Siinä muuten lupasin kohdella ihmisiä tasapuolisesti, oli papereita tai ei. Väännetäänpä rautalangasta:

1. yksityishenkilöllä ei ole oikeutta eikä velvollisuutta tarkastaa kenenkään henkilöllisyyttä mistään, jos haluaa majoittaa turvapaikanhakijan kotiinsa tai hallinnoimaansa asuntoon.

2. edellisestä seuraa se, että yksityishenkilöllä ei voi olla varmaa tietoa majoitettavan juridisesta asemasta, ts. siitä, onko truvapaikan haku kesken, vaiko peräti karkotuspäätös annettu.

3.maassa luvatta oleskelu on rikkomus, ei varsinainen rikos. Siitä voidaan tuomita sakkoon. Majoittajaa ei voida tuomita mitenkään rikoksessa auttamisesta, tai rikoksen suosimisesta, koska mitään rikosta ei ole tapahtunut missään.

4.länsimaissa kenenkään ei tarvitse ilmiantaa itseään. Jos majoittaminen olisi rikos, ei tietenkään tarvitsisi poliisille kertoa syyllistyneensä rikokseen.

5. yksittäisellä kansalaisella ei ole ilmiantovelvollisuutta, kuin tekeillä olevista vakavista rikoksista. Jos poliisi soittaa ovikelloa, ja kysyy, jotta onko Ahmed tässä huoneistossa, ei siihen ole velvollisuutta vastata. Siitä en ole ihan varma, jotta voisiko valehteleminen olla rikos. Ei minun tarvitse poliisille kertoa, ketä minun asunnossani oleskelee, lukuun ottamatta vakavan rikoksen valmistelua. Välttämättähän en edes tiedä, kuka on rouva X.

6. jos kuitenkin rikostutkinnan yhteydessä poliisi kuulee todistajana, silloin on puhuttava totta.

7. länsimaissa yleisenä periaatteena on se, että mitä laki ei kiellä, se ei ole rikos. Näin ollen luvatta maassa oleskelevan henkilön majoittaminen ei voi olla mikään rikos. Ihmisten salakuljettaminen maahan jne. on laissa erikseen kielletty.

Käyttäjän PirjoLampi kuva
Pirjo Lampi Vastaus kommenttiin #17

Siis olet tuomarinvakuutuksen antaneena sitä mieltä, että maamme lakeja ei tarvitse noudattaa eli toisin sanoen kaikki jotka tänne pyrkivät turvapaikanhakijoina saavat mielestäsi jäädä tänne ja he muuttuvat Suomen kansalaisten veroisiksi saadessaan samat sotepalvelut kuin kantaväestökin,siitä kirjoituksessani on kyse.
Jos ei yksityisellä henkilöllä ole velvollisuutta tarkistaa sitä tai tätä asiaa hän sen saa varmaankin tehdä. On aika naivia väittää etteivätkö nämä paperittomien suojelijat tee sitä ihan tarkoituksella. Laki ei myöskään velvoita ketään ottamaan kotiinsa karkottamispäätöksen saaneita.
Julkisia sotepalveluita ei pidä antaa henkilöille joita ei voida tunnistaa jo hoitoketjujen toimivuuden takia.Kaikella on myös hintalappu ja julkiset kustannukset pitää pystyä myös laskemaan. Salaisten klinikoitten toiminta perustuu hyväntekeväisyyteen ja sitä tehkööt ne jotka kokevat sen elämäntehtäväkseen.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #19

..Jos ei yksityisellä henkilöllä ole velvollisuutta tarkistaa sitä tai tätä asiaa hän sen saa varmaankin tehdä.

Ja mistähän yksittäinen henkilö tarkistaa asian? Eihän nyt virkamies missään tapauksessa saa kertoa yksittäisen turvapaikanhakijan juridista statusta jos Pirjo soittaa ja kysyy asiaa.

--Julkisia sotepalveluita ei pidä antaa henkilöille joita ei voida tunnistaa jo hoitoketjujen toimivuuden takia.

Väärin. Eihän nyt lääkäri voi jättää ketään hoitamatta, vaikka henkilöllisyys on epäselvä. Lääkärinvakuutuksenkin antaneena olen luvannut noudattaa ihmisoikeuksia, ja lääkärin etiikkaa, joka ei kysy papereita. Useinhan turvapaikanhakijan henkilöllisyys perustuu omaan ilmoitukseen, eikä sitä voida välttämättä tarkastaa mistään.

--On aika naivia väittää etteivätkö nämä paperittomien suojelijat tee sitä ihan tarkoituksella.

Totta kai se tehdään tarkoituksella. Entäs sitten? Lakien rikkominen vahingossakin on rangaistavaa, tietämättömyys laista ei suoranaisesti poista rangaistavuutta. Nyt ei kuitenkaan ole lain rikkominen kyseessä.

Argumentaatioissasi sotket lain ja omantunnon kysymykset toisiinsa. Se on poliittinen päätös, jotta mitä hoitoa tarjotaan paperittomille, viime kädessä omantunnon kysymys.

Se, että vihjailet Tasavallan Presidentin yllyttävän laittomuuteen, on halpahintaista poliittista propagandaa.

Käyttäjän PirjoLampi kuva
Pirjo Lampi Vastaus kommenttiin #21

Jokainen tuon vaalipaneelin nähnyt tietää mitä propagandaa sitten ilmeisesti presidenttimme esitti.Minun ei tarvitse vihjata mitään koska totuus on se mitä kirjoitin ja monet täällä ovat sen vahvistaneet.
Kiireellistä hoitoa tietysti annetaan kaikille kuten kirjoitinkin.
Nyt on kysymys kiireettömästä hoidosta.
On turhaa esittää lääkäriä joka hoitaa jokaisen valansa velvoittamana.
Ihmettelen suuresti jos meiltä löytyy julkiselta sektorilta lääkäreitä, jotka ottavat vastaan potilaita ilman että heidät on kirjattu tietojärjestelmiin.Enkä puhu nyt myöskään turvapaikanhakijoista vaan niistä paperittomista jotka ovat siis saaneet karkoituspäätöksen. Sehän ei ole mahdollista. Onko tämä väännettävä rautalangasta.Maahanmuuttovirastohan on todennut että pysyviä henkilötunnuksia ei ole. Salaisten klinikkojen toiminta on aivan eri asia kuten totesinkin.
Ei kai yksityissektorikaan voi toimia eri tavoin?
Julkisella sektorilla työskenneltyäni tiedän myös sen että omantunnon mukaan kieltäytyminen jonkin toimenpiteen suorittamisesta on mahdollista erittäin harvoin.
Tämä koskee kaikkia potilaita eikä sillä ole tämän asian kanssa mitään tekemistä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #29

-Ihmettelen suuresti jos meiltä löytyy julkiselta sektorilta lääkäreitä, jotka ottavat vastaan potilaita ilman että heidät on kirjattu tietojärjestelmiin.Enkä puhu nyt myöskään turvapaikanhakijoista vaan niistä paperittomista jotka ovat siis saaneet karkoituspäätöksen. Sehän ei ole mahdollista. Onko tämä väännettävä rautalangasta.Maahanmuuttovirastohan on todennut että pysyviä henkilötunnuksia ei ole.

Henkilötunnuksen saa vasta siinä vaiheessa, kun turvapaikka on myönnetty. En ymmärrä kommentistasi mitään. Eihän ulkomaalaisillakaan ole suomalaista henkilötunnusta, ja tottakai heidät kirjataan potilastietojärjestelmiin.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #15

Pötyä. Kukaan ei majoita ja piilota lakia pakoilevaa pitkäaikaisesti tietämättään ja selvittämättä kenestä kyse. Ulkomaista henkilöä, joka kulkee kaulukset pystyssä sivukatuja, ei opiskele tai käy töissä ja on pakostakin rahaton. Tällaisella henkilöllä tuskin on edes antaa puhelinnumeroaan Suomessa.

Kyllä te lakiuskovaiset olette huvittavia.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #14

Hän on minun vieraani jos niin haluan, eikä asia Sinulle kuulu millään tavalla.

Käyttäjän PirjoLampi kuva
Pirjo Lampi Vastaus kommenttiin #18

Sinun vieraasi eivät todellakaan kuulu minulle mutta veronmaksajana ja päättäjänä minulla on oikeus ottaa kantaa siihen miten ja mihin euroja käytetään.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #20

Kohtele ihmisyyttä aina päämääränä, älä koskaan vain välineenä.

Kant.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #18

Turha heittääntyä murrosikäiseksi änkyräksi. Jos piilottelet rikollista niin olet itse rikollinen.

Ulkomainen lainrikkoja tarvitsee pitkäaikaisen piilopaikan hyötyäkseen piilottelustaan. Kukaan ei tietämättään majoita ja elätä karkuria. On täysin turhaa tuolloin vedota tietämättömyyteen. Tähän ei kaivata enempää todisteita.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #25

Jos majoittaa laittomasti maassa olevan ei syyllisty rikokseen, luulisi tuon lainkohdan tuleen jo kovapäisimmillekin selväksi. On eri syitä miksi joku tai jotkut laittomasti maassaolevia piilottaa, uskonto, kansallisuus, sukupuoliseen vähemmistöön kuuluminen, syitä voi olla monia.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #18

Kuuluu, jos haittaat viranomaisen tehtävää.

Juha Hämäläinen

Niin ei voida tuomita, jos on näytettävissä, ettei piilopaikan tarjoaja voinut tietää ketä piilottelee.

Tähän ei taatusti riitä oma lausunto tietämättömyydestä, jos majoitat ja elätät tuntematonta ulkomaalaista kuukausia tai vuosia nurkissasi ottamatta selvää kuka hän on.

Käyttäjän tapio kuva
Tapio Äyräväinen

Loistava ja täysin totuudellinen kirjoitus.

Kiitos.

Toimituksen poiminnat