Pirjo Lampi Suomalaisten hyvinvointi etusijalle!

Kun sentit ratkaisee eikä laatu

Hämmästyin suuresti kun Ilta-Sanomat julkaisi eri puolelta Suomea olevien infektiolääkäreitten huolen siitä, että THL on kilpailuttanut myös ensi vuodeksi  kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvan influenssarokotteen, jossa ainoa kriteeri on hinta.Tähän rokotusohjelmaan kuuluvat lapset, iäkkäät ja riskiryhmät saattavat siis saada ensi vuonnakin tehottoman suojan. Samoin ne riskiryhmiin kuulumattomat kansalaiset, jotka ottavat rokotteen omakustannushintaan. Tämän vuoden influenssarokote on todettu teholtaan huonoksi siksi, että rokote tehoaa vain kolmeen virukseen. Kahteen A-virukseen ja yhteen B-virukseen. Olisimme voineet hankkia myös rokotteen, joka olisi antanut suojan myös kahteen B-virukseen. Nyt on käytetty rokotetta josta juuri  tautia maassamme aiheuttavan B-viruksen antigeeni puuttuu. Tehokkaampi rokote olisi saanut tarjouskilpailussa maksaa korkeintaan euron enemmän yhtä annosta kohti kuin tämä halvempi, jota on käytetty. Siis valinta voi jäädä vaikkapa sentistä kiinni.

Ihmettelen suuresti päättäjien kykenemättömyyttä nähdä kokonaisuutta mitä päätöksistä voi seurata, kun kilpailutuksessa määrää vain hinta. Infektiotautien erikoislääkäreitten mielipiteitä ei ole riittävästi noteerattu. Se, että hyvin monissa sotepalveluissa hinta ratkaisee prosenteissa miltei poikkeuksellisesti enemmän kuin laatu on aivan yleistä. Laatukriteerit täytyy laittaa sen verran mataliksi että kilpailua ja tarjontaa syntyy. Toinen asia on sitten se, onko tämä palvelua tarvitsevan kannalta hyvä asia. Tässä rokotetapauksessa unohdetaan se, että influenssa on vakava sairaus. Se ei ole siis mikään pikkuflunssa tai räkätauti. Kyseessä on heikon vastustuskyvyn omaavalle pahimmassa tapauksessa kuolemaan johtava sairaus. Tauti saattaa johtaa kalliiseen erikoissairanhoidon tarpeeseen. Lukuisat ihmiset joutuvat joka tapauksessa olemaan poissa työpaikaltaan. Sairaita lapsia ei voi viedä päivähoitoon eikä sairaana voi mennä kouluun. Influenssa ei parane ihan päivässä eikä kahdessa. Se saattaa myös johtaa jälkitauteihin.

Infektioylilääkäri Markku Broasin mukaan yhden influenssa potilaan sairaalajakso maksaa vähintään 5000 euroa. On arvioitu, että 760 sairaalajaksoa vähemmän valtakunnan tasolla olisi säästänyt syntyneet kustannukset, jos olisi käytetty tuota nelivalenttista vähän kalliimpaa rokotetta. Tuo raja on valtakunnalliseti jo ylitetty. Koko rokotetta ei olisi edes tarvinnut kilpailuttaa, koska nelivalenttista rokotetta ei tarjoa kuin yksi lääkeyhtiö. Se olisi voitu siis hankkia suoravalintana. Onko tässä hankinnassa kysymys jostakin muustakin mitä ei kerrota? Oliko jokin syy miksi tuo lääkeyhtiö ei kelvannut? Senttien säästäminen tässä tapauksessa tuottaakin yhteiskunnalle melkoisen lisälaskun.

Tieto rokotteen tehottomuudesta saattaa lisätä myös riskiä siihen, että ihmiset eivät yleisellä tasollakaan usko enää rokotteiden tehoon. Se on vaarallinen tie, koska vain hyvällä rokotusohjelmalla olemme saanet monet hankalat tarttuvat taudit katoamaan maastamme. Nyt osa infektiotaudeista on palaamassa turvapaikanhakijoitten mukana maahamme uudestaan. Tuberkuloosi on näistä selvin esimerkki  ja  sen hoito on kallista. Tavallisen tuberkuloosin hoito maksaa 15-18000 eur/potilas ja hoito kestää kaksi vuotta. Kansalliseen rokotusohjelmaan ei meillä enää kuulu tuberkuloosirokotetta kaikille vastasyntyneille kuten tapahtui v. 2006 saakka mutta alle 7-vuotias voi saada sen ilmaiseksi tietyistä syistä jos epäillään esimerkiksi todennäköistä tartunnan vaaraa.

STM tulee tekemään päätöksen ensi vuoden rokotteesta aivan pian. Mitä järkeä on rokottaa ihmiset rokotteella, joka lähtökohtaisesti jo tiedetään teholtaan puutteelliseksi? Sataprosenttista suojaa ei  millään influenssarokotteella  saatane mutta paras ja tehokkain olisi kaiketikin järkevin valinta. Toivottavasti nyt todella ajatellaan kustannussäästöjä laajemmin käytännön tasolla eikä tuijoteta sentteihin.

Pirjo Lampi (ps)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Jaa. En yhtäkään influenssarokotusta ole saanut koko 50+ - vuotisen elämäni aikana. Tässä sitä vielä naputellaan hömppäkommentteja blogeihin. Missä vika? Eikös minun olisi pitänyt kuolla jo useita kertoja?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Tuberkuloosirokotteen teho keuhkotuberkuloosin ehkäisyssä on olematon, mutta kuulemma se estää tubimeningiitin, mikä on tappava, joskin hyvin harvinainen tauti, ja suojaa spitaalilta. Tuberkuloosin häviäminen on johtunut väestön vastustuskyvyn paranemisesta, ei rokotteista. Mitään tubiepidemiaa ei tarvitse pelätä. Sata vuotta sitten se oli vielä niin yleinen, että käytännössä kaikki saivat lapsuudessa tartunnan.

Käyttäjän PirjoLampi kuva
Pirjo Lampi

Kun nyt Roponen nostit esille tuon tubirokotteen niin siitä sen verran että rokottaminen aloitettiin 1940-luvulla jolloin vastasyntyneille annettiin ns. Calmette-rokote. Vain rokottamalla tuo tauti saatiin Suomesta käytännössä häviämään niin että v. 2006 tapauksia oli vain muutama 100 000 asukasta kohti. Rokotteen valmistamisessa tapahtui muutoksia v. 2002 ja lopulta haittavaikutusten takia rokottaminen lopetettiin v. 2006. Oman työni ansiosta tiedän että histologisissa ja sytologiassa tutkimuksissa tubia ei pidä unohtaa. Oli pitkä aika jolloin sen mahdollisuus jopa oli hieman unohduksissa. Parinkymmenen viime vuoden aikana tapauksia on esiintynyt aina silloin tällöin. Tubia ei pidä misssään tapauksessa unohtaa koska se ei ole maailmasta mihinkään kadonnut. Epidemiologinen tilanne on maassamme muuttunut ja vuoden 2016 tilastoissa maahanmuuton seurauksena tapausten määrä on ollut nousussa. Ulkomaalaissyntyneitten 15-29 vuotiaitten osuus on 80%. Tosin kirjoitukseni koski nyt influenssarokotetta mutta vastasin, koska halusit nyt itse puuttua tähän tubiin.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Tampereella kyllä opetettiin, jotta tubin häviämiseen ei rokotteella todellisuudessa ollut mitään osuutta. Keskushermoston tbc:n se hävitti.

Käyttäjän PirjoLampi kuva
Pirjo Lampi Vastaus kommenttiin #4
Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #5

Lääketiedettä. USA:ssa tbc-rokotusta ei koskaan otettu käyttöön, koska se tiedettiin pääsääntöisesti tehottomaksi.

Toimituksen poiminnat