Pirjo Lampi Suomalaisten hyvinvointi etusijalle!

Nytkähtääkö SOTE kohti maalia?

Sotevaliokunnan viikon mittainen loma on päättynyt ja viimeinen rutistus lakiluonnoksen saattamiseksi perustuslakivaliokunnan hyväksymisen kautta eduskuntaan alkaa.

Kyseessä on monien lakipakettien kokonaisuuden hyväksyminen kuten. esim. maakuntalaki, sote-järjestämislaki, maakuntien rahoituslaki, kuntien peruspalveluiden valtionosuuslaki, niin kutsuttu voimaanpanolaki ja valinnanvapauslaki. Lakien käsittely ei etene ennen kuin sotevaliokunta saa mietintönsä valmiiksi.

Sosiaali-ja terveyslautakunnan pj Krista Kiuru (sdp) totesi ennen lomaa, että tiukin vääntö tulee olemaan valinnanvapauslaista. Hänen mukaansa viimeksi käsiteltiin viime vuoden keväällä annetun valinnanvapauslakiesityksen versiota numero kuusi. Lukuisat tahot, jotka ovat silloin lakiluonnoksesta lausuntojaan antaneet ovat siis jo tippuneet kärryiltä siitä missä mennään.

Sotevaliokuntaa on epäilty tahallisesta viivyttelystä hallituspuolueitten taholta, jos ei nyt suoraan niin ainakin rivien välistä niin on saattanut lukea. Tämä tuli esiin ensin ministeri Annika Saarikon ( kesk) puheessa MTV:n uutisextrassa vaikka hymy säilyi  ja robotinomainen puhe sujui hänelle tyypilliseen tapaan.  Samaisessa ohjelmassa toisena päivänä ministeri Petteri Orpo (kok) vastasi kysymykseen valinnanvapauslaista , että keskeiset elementit valinnanvapaudessa ovat säilyneet vaikka uusia versioita on lakiluonnoksesta tehty. Hymy huulillaan hän totesi, kuinka hyvä asia on se, kun sotekeskukset syntyvät ja ihmiset voivat valita itse oman sotekeskuksensa. Ei tässä ole mitään sen kummallisempaa , totesi ministeri. Orpo

Toivottavasti kukaan kansalainen ei usko tähän yksinkertaistettuun tarinaan. Miksi tätä uudistusta olisi valmistettu jo monta hallituskautta, jos se on näin helppoa.

Omassa maakunnassani Varsinais-Suomessa muutosjohtajat Antti Parpo ja Laura Leppänen ovat turhautuneita. Muutoslakien puuttuessa uudistusten valmisteluissa ei päästä eteenpäin. Päätösvalta puuttuu viemään asioita pidemmälle. Lakien tulee olla voimassa puoli vuotta ennen maakuntavaaleja. Vaalit tulevat voimaan tullessaankin siis siirtymään yli eduskuntavaalien. Siihen ei paljon laskutaitoa tarvita.

Alkaako valinnanvapaudessa herätä epäily siitä, ettei koko ajan jo nyt laajenevalle yksityissektorille riitäkään asiakkaita. Muistamme tapaus Pihlajalinnan, joka lopetti valinnanvapaus kokeilunsa kannattamattomana. Nyt viimeksi Pohjola Terveys ilmoitti hylkäävänsä lääkärikeskustoiminnan. Poriin ja Lappeenrantaan kaavailtuja lääkärikeskuksia ei avata. OP Ryhmän vakuutusasiakkaitten liiketoimintajohtaja Olli Lehtilä on todennut, että kilpailutilanne on muuttunut. He eivät pysty tunnistamaan kilpailuetua lääkäriasematoiminnassa. He keskittyvät nyt sairaalatoimintaan.

On mielenkiintoista nähdä miten tämä hallituksen ja opposition välinen taistelu päättyy.  Meillä on hyvä julkisen sektorin kivijalka jota ei pidä väkisin moukaroida hajalle. Haluammeko me rahoittaa yksityisiä yritysmonopoleja tuottamaan sotepalveluja julkisin verovaroin?

Tänään 6.11. olin kuuntelemassa projektipäällikkö Päivi Nergin luentoa sotemaku-uudistuksesta. Hän oli toiveikas siitä, että huomisen aikana saamme jo kenties kuulla, onko mietinnöt saatu valmiiksi niin että ne siirtyvät perustuslakivaliokunnan käsittelyyn.  Koko tässä uudistuksessa 18.5 miljardia euroa verorahoja siirtyy kunnilta ensin valtiolle, joka sitten jakaa tuon summan 18 maakuntaan rahoituslain kriteereitten mukaisesti.

Saa nähdä miten käy? Vai käykö kuten sananlaskussa sanotaan. Ken kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa.

Pirjo Lampi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Sote soppaa..

Syteen tai saveen..

Saa tosiaan nähdä miten käy..

https://www.iltalehti.fi/politiikka/6acde8e3-516e-...

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Sanoisin näin, että Pirjolta varsin hyvä ja objektiivinen kirjoitus.

Toimituksen poiminnat